6 tips för dig som vill sänka ditt hcp i golfen!

6 tips för dig som vill sänka ditt hcp i golfen!

När du tagit Grönt Kort kommer du få ett starthcp på 54 eller lägre (exakt start-hcp beror på ditt resultat från spelprovet). De allra flesta klubbar/banor tillåter alla med Grönt Kort att spela på deras bana men vissa klubbar kan ha ett hcp-krav för att få spela på just deras bana. Det kan t.ex. vara på tider när det är många som spelar samtidigt. Därför har många ambitionen att sänka sitt hcp till 36 eller lägre eftersom det då öppnas upp möjligheten att spela på än fler banor. Här nedan ska vi ge några tips på hur du sänker ditt hcp.

1. Träna smart och ha kul!

Det är såklart en sanning för de allra flesta att ju mer du tränar desto bättre blir du. Sedan är det såklart viktigt att du har kul när du tränar och att du har kvalité i din träning. Givetvis kan det vara en fördel att kontakta en tränare som hjälper dig på vägen, men det är såklart inte alla som har ekonomi för att ta lektioner.

Oavsett om du tar hjälp av en tränare eller inte så behövs egen träning. Att åka ut till golfklubben och träna 30–40 minuter ger mer än vad många tror. Gör det gärna till en social aktivitet med kompisar/familj med fokus på att det ska vara roligt. Jag hör allt för ofta argument att man inte hinner träna golf, vilket jag menar, ofta beror på att man förknippar golf med att det ska utföras över 18 hål och därmed ta 4–4,5 timmar att genomföra.

Har du inte tid/möjlighet att besöka en golfklubb, ja passa på att träna puttning på mattan hemma eller varför inte chippa på en gräsyta nära dig. Träningsytor på en golfanläggning är också oftast öppna för alla, dvs även för dem som inte har Grönt Kort eller medlemmar i en golfklubb. Så varför inte passa på att utmana dina kompisar (som ännu ej spelar golf) på en puttävling? 🙂

2. Träna puttning

Även om det såklart är en viktig del att träna sikte på green, så kan det vara bra att veta att det absolut viktigaste är att träna längdkänsla. Detta för att undvika “3-puttar” i största möjliga mån. Genom alla lektioner jag haft under åren är nog min främsta iakttagelse på putt-lektioner att i princip alla medelgolfare/nybörjare inom golfen har alldeles för höga förväntningar på sin puttning som därmed skapar bekymmer.

putt greenSom exempel så är det mängder med elever som jag träffat som har hcp 36–54 som tänker att de ska ”sätta” minst 50% från t.ex. 2,5 meter, vilket är helt orealistiskt eftersom inte ens proffsen (som troligtvis både är bättre och tränar mer) klarar av det. Detta menar jag leder till att man mentalt hamnar i två negativa situationer:

  • Du blir för aggressiv i din puttning vilket leder till att du ofta puttar 1-2m förbi hålet, vilket ökar risken för “3-putt” eller till och med “4-putt”.
  • Du blir sällan nöjd med din puttning över ett varv på 9 eller 18 hål eftersom du har “fel” förväntningar och därmed sällan (eller nästintill aldrig) uppnår dina förväntningar.

3. Använd de klubbor du behärskar och har behov av

Som medelgolfare/nybörjare behöver du oftast inte ha mer än 8–10 klubbor. Det är såklart viktigt att du har olika varianter på klubbor som har olika syften. Men att ha 14 klubbor (som är max vad man får ha enligt reglerna) leder ofta till att det blir svårare att besluta vilken klubba du ska använda, och kanske till och med att du använder klubbor på banan som du aldrig tränar med.

Det kan skilja en del mellan olika individer vilka klubbor som passar bäst att förlita sig på och som du alltså bör träna mycket med. Som exempel tycker jag drivern är väldigt viktig för dig som är i behov av att skapa längd i dina slag. Är du däremot en spelare som slår långt utan att anstränga dig kanske drivern ska användas mer selektivt.

4. Försök träna på att höja din “lägsta nivå”

Det är ganska många som kan slå väldigt fina slag emellanåt. Och visst kan det vara roligt att sträva efter att slå det där “perfekta slaget”. Men i slutändan handlar det allt som oftast om att höja sin “lägsta nivå” för att bli en bättre golfare.

fairwayVad jag menar med detta är att det är ofta mycket viktigare på att bli konsekvent på att slå slag som är helt OK, snarare än några enstaka ”perfekta” slag. Sätt mål som är realistiska och försök t.ex. uppnå att landa sju bollar av tio i en viss yta snarare än att slå bollar mot ett minimalt mål som du kanske bara lyckas träffa exempelvis en gång av tio.

5. Jämför dig inte för mycket med andra

Vi är alla olika med olika förutsättningar. Om du exempelvis spelat golf i ett år och har hcp 45 kan det ofta vara orättvist mot dig själv att jämföra dig med en kompis som spelat i tio år och har ett lägre hcp. Detta kan leda till att du allt som oftast blir missnöjd och fokuserar mer på vad du kan/måste göra bättre än att faktiskt uppskatta dina fina slag.

Kortfattat handlar det om att hela tiden jämföra sig med sig själv och din egen utveckling. Det är t.ex. lätt att fastna i blicken på någon som står och slår fina slag på en driving range, men som kan vara helt orealistiskt att du som relativt ny inom golfen ska kunna utföra.

6. Träna från gräsyta

Ofta finns det tillgång till gräsytor på en golfanläggning som du kan träna från. Golf spelas ju normalt sett från gräs, så försök lägga så stor del av din träning från gräs istället för t.ex. en driving-range-matta. Detta kommer ge dig mer förståelse hur du ska träffa bollen på bästa sätt och även hjälpa dig att få till träning från olika lägen med olika föruttsättningar på exempelvis gräshöjd, lutning m.m.

Lycka till!TA GRÖNT KORT - SNABBT OCH SMIDIGT!