Inte spelat golf på några år? Så kommer du igång

golfboll och green

Inte spelat golf på några år? Så kommer du igång

Denna text vänder sig till dig som vill återuppta golfen igen. Beroende på hur länge sedan det var du spelade så kan det vara olika scenarion på hur du kommer igång med din golf igen.

Det du behöver för att komma igång med spel på de allra flesta banor igen är framförallt:

  • Grönt Kort (hcp 54 eller lägre)
  • Medlemskap i någon golfklubb

Allt detta registreras digitalt i Golfförbundets IT-system (även kallat GIT), vilket också innebär att du får ett Golf-ID – eller att ditt befintliga Golf-ID återaktiveras.

Så fungerar systemet med Golf-ID

Golf-ID är som ett “personnummer” eller “medlemsnummer” inom golfen och är unikt för dig som individ. Det består av de första sex siffrorna i ditt personnummer och ytterligare tre slumpmässiga siffror (exempel på Golf-ID: 841222-005).

Golf-ID ger dig möjlighet att logga in på Svenska Golfförbundets Min Golf (mingolf.se) för att exempelvis boka starttid. Det är även kopplat till eventuellt medlemskap i en golfklubb. Förutsatt att du tidigare fått ett Golf-ID kommer det att finnas kvar, även om du tagit en paus från golfen eller blivit medlem i en annan golfklubb.

golf-id och min golf

Om du slutade spela senare än år 2004 så har du alltså troligtvis ett Golf-ID som ligger kvar i GIT. I samband med att du återupptar golfen igen kommer du at få hjälp med att återställa detta.

Du som dessutom hade ett hcp på 54 eller lägre (vilket innebär att du har Grönt Kort) behöver inte heller göra om några tester eller liknande, utan det räcker med att du blir medlem i en golfklubb så blir ditt Golf-ID och hcp aktiverat igen. Du är då redo att spela igen enligt regelverket.

Sedan kan det såklart vara nyttigt att gå någon form av repetitionskurs eller liknande för att kunna njuta av golfen på bästa sätt.

Om du även behöver ta Grönt Kort

Har du tidigare endast spelat golf på Pay & Play-banor, utan att ha Golf-ID och Grönt Kort? I så fall behöver du ta Grönt Kort utifrån de regler som gäller idag för att få spela på andra banor. Detsamma gäller om du slutade med golfen innan 2004 (då Golf-ID infördes), eller senare än 2004 utan att slutföra alla moment för att erhålla det Gröna Kortet.

Du kan då välja att gå en fysisk Grönt Kort-kurs på en golfklubb eller vår digitala Grönt Kort-kurs.

Vanliga frågor och svar om att återuppta golfen

Vad är Golf-ID?

Golf-ID fungerar som ett “personnummer” inom golfen och används för att administrationen ska bli mer lätthanterlig. Ett Golf-ID skapas per automatik när du registreras i GIT (Golfens IT-system). Du kan alltså ha ett Golf-ID utan att ha Grönt Kort. När du uppnått kriterier/krav för Grönt Kort-nivå, sker en registrering till hcp 54 eller lägre, samt aktivering av Grönt Kort på ditt Golf-ID.

Hur hittar jag mitt Golf-ID?

Om du har ett Golf-ID men behöver hjälp att hitta det så skicka ett mejl till order@golf4u.se som innehåller ditt personnummer så återkommer vi via mejl inom 24h med ditt Golf-ID.

Vad är Grönt Kort?

Grönt Kort = hcp 54, dvs. du har ett Golf-ID med registrerat start-hcp 54. Grönt Kort är golfens motsvarighet till körkort i trafiken. Tillsammans med ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du mot avgift (greenfee) spela på många av alla de golfbanor som finns i Sverige. Kraven som ställs för att du ska erhålla hcp 54 är till för att du ska känna dig trygg och bekväm på banan när det gäller själva spelet, golfvett och golfregler. Det är också en garanti att alla spelare uppfyller de grundkrav som finns för ett säkert, trevligt och rättvist golfspel. För att ta Grönt Kort kan du exempelvis gå en fysisk traditionell utbildning eller gå den digitalt via Golf4u.se. Oavsett vilket sätt får du samma rättigheter.TA GRÖNT KORT - SNABBT OCH SMIDIGT!