Vad kostar det att spela golf?

golfklubbor och bollar

Vad kostar det att spela golf?

Det korta svaret är att det beror väldigt mycket på tre olika faktorer: Grönt Kort, golfmedlemskap och golfutrustning.

Om du vill spela golf riktigt billigt är ett möjligt scenario att låna klubbor av någon kompis och sedan spela på en så kallad Pay & Play-bana, där alla får spela golf. Då behöver du alltså inte ens ha Grönt Kort eller golfmedlemskap. Det finns ett antal golfklubbar som erbjuder Pay & Play-spel och där rekommenderar vi att du kollar med den enskilda klubben vad som gäller.

Då behövs i regel bara en avgift (kallas för greenfee) betalas för att få spela på den enskilda banan. För att få tillgång till att spela på fler banor utöver Pay & Play-banor behövs däremot dels Grönt Kort och dels ett aktivt medlemskap i någon golfklubb.

Grönt Kort

Kostnaden för en Grönt Kort-kurs varierar en hel del och beror mycket på innehåll och format. En “klassisk” Grönt Kort-kurs (även kallad nybörjarkurs) innehåller i regel ett visst antal timmar träning i grupp (normalt ca 6-12 personer/grupp) som leds av en tränare. En sådan nybörjarkurs kostar ofta mellan 1500–2500 kr.

Ett alternativ till att påbörja ditt golfspel och ta Grönt Kort är att gå kursen digitalt via oss på Golf4u, då får du tillgång till vår digitala kurs under 12 mån med möjlighet till repetition för endast 1195 kr.

golfgreenGolfmedlemskap

Kostnaden för ett medlemskap i en golfklubb varierar stort beroende på vilken klubb du blir medlem i och vad ditt medlemskap innehåller.

De billigaste medlemskapen kostar ca 350–500 kr. För denna peng får du ett så kallat “greenfeemedlemskap” (även kallat “brevlådemedlemskap”) som innebär att du blir aktiv medlem i en klubb under normalt ett kalenderår.

Vissa klubbar som erbjuder detta kan ha ytterligare förmåner, som att du exempelvis får spela 1-2 gånger gratis på din hemmaklubb. Men i regel behöver du som har ett greenfeemedlemskap betala greenfee vid varje speltillfälle oavsett om det är på din hemmaklubb eller om du gästspelar på en annan klubb.

Ett medlemskap som innebär att du får spela fritt på din hemmabana kostar normalt mellan 4000–9000 kr beroende på vilken klubb du blir medlem i. Utöver detta kan det tillkomma en kostnad för köp av en aktie eller spelrätt och här kan upplägget på varje klubb skilja ganska mycket.

Golfutrustning

Om du vill komma igång att börja spela golf kan det ofta vara en fördel att köpa en startuppsättning innehållande t.ex. 10 klubbor och bag. Detta kostar normalt mellan 2500–5000 kr om du köper nytt i butik.

Om du köper liknande uppsättning begagnat kan kostnaden bli betydligt lägre. Det finns såklart också golfklubbor som är betydligt dyrare att köpa och vissa spelare kan ha klubbor i sin bag där nypriset överstiger totalt 20 000 kr för alla klubbor.TA GRÖNT KORT - SNABBT OCH SMIDIGT!